22 kwietnia 2018

Włoska kawa


Słyszeliście o tym, że istnieje przekonanie, że włoskie kawy są najlepsze?
Czasami ma się ochotę wypić nieco inną kawę (nie rozpuszczalną, ani sypaną jak co dzień rano), lecz taką, jaką zamawiamy w swojej ulubionej kawiarni.
Myślimy o cappuccino, latte lub o podwójnym espresso - najlepiej z bitą śmietaną.
We Włoszech kawa to nie tylko przysmak, ale element kultury, z którym wiążą się określone reguły.

A czy wiesz skąd wzięła się kawa?

Pewnego razu mały, afrykański pastuszek, Kaldi, przyprowadził swoje kozy na nowe pastwisko. Miał on kłopoty ze swoim stadem, ponieważ zwierzęta nie odczuwały zmęczenia, przez cały czas biegały i hałasowały. Pasterz nie mógł przez to odpocząć. Po poradę udał się do pewnego jemeńskiego klasztoru.
Duchowni postanowili sprawdzić jego opowieści. Szybko zaobserwowali, że zwierzęta żywią się nieznanymi dzikimi owocami z krzewu. Zerwali je zatem i próbowali je zjeść, jednak były one wyjątkowo niesmaczne, dlatego ze wstrętem wrzucili ziarna do ogniska. Po chwili wokół rozszedł się niezwykle intensywny aromat. Zaintrygowani mnisi wyciągnęli przypalone owoce z ogniska i wrzucili je do kociołka z wodą. Otrzymany w ten sposób napój bardzo ładnie pachniał, okazał się zdatny do picia i był bardzo dobry.
W niedługim czasie mnisi uznali kawę za dar od Boga, ponieważ dzięki niej mogli spędzać długie godziny na modlitwie bez snu. A pasterzowi poradzili, by zmienił miejsce wypasu zwierząt. Tajemniczym krzewem był oczywiście kawowiec.

Kawa pochodzi z Etiopii, gdzie najpierw spożywano gotowane owoce przyprawione masłem i solą. Później owoce zaczęto palić i przyrządzać z nich gorący napój.

Sposobów przyrządzania kaw jest bardzo dużo i wybierając się do Włoch warto wiedzieć, co oznaczają niektóre nazwy w menu każdej włoskiej kawiarni:


  • Cafe ristretto (corto) - espresso z mniejszą niż normalnie ilością wody, mocniejsze od zwykłego espresso.
  • Cafe coretto - espresso z dodatkiem alkoholu (grappa, brandy, likier).
  • Cafe lungo (in. grande lub tedesco) - espresso zaparzone w większej niż normalnie ilości wody.
  • Cafe americano - espresso, które po przygotowaniu rozcieńczane jest gorącą wodą.
  • Cafe con panna - kawa z bitą śmietaną.
  • Cafe affogato - espresso z gałką lodów i bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz