Słyszeliście o tym, że istnieje przekonanie, że włoskie kawy są najlepsze?
Czasami ma się ochotę wypić nieco inną kawę (nie rozpuszczalną, ani sypaną jak co dzień rano), lecz taką, jaką zamawiamy w swojej ulubionej kawiarni.
Myślimy o cappuccino, latte lub o podwójnym espresso - najlepiej z bitą śmietaną.
We Włoszech kawa to nie tylko przysmak, ale element kultury, z którym wiążą się określone reguły.
A czy wiesz skąd wzięła się kawa?
Pewnego razu mały, afrykański pastuszek, Kaldi,
przyprowadził swoje kozy na nowe pastwisko. Miał on kłopoty ze swoim stadem, ponieważ
zwierzęta nie odczuwały zmęczenia, przez cały czas biegały i hałasowały. Pasterz
nie mógł przez to odpocząć. Po poradę udał się do pewnego jemeńskiego
klasztoru.
Duchowni postanowili sprawdzić jego opowieści. Szybko zaobserwowali, że
zwierzęta żywią się nieznanymi dzikimi owocami z krzewu. Zerwali je zatem i
próbowali je zjeść, jednak były one wyjątkowo niesmaczne, dlatego ze wstrętem
wrzucili ziarna do ogniska. Po chwili wokół rozszedł się niezwykle
intensywny aromat. Zaintrygowani mnisi wyciągnęli przypalone owoce z ogniska i
wrzucili je do kociołka z wodą. Otrzymany w ten sposób napój bardzo ładnie
pachniał, okazał się zdatny do picia i był bardzo dobry.
W niedługim czasie mnisi uznali kawę za dar od Boga, ponieważ dzięki niej
mogli spędzać długie godziny na modlitwie bez snu. A pasterzowi poradzili, by
zmienił miejsce wypasu zwierząt. Tajemniczym krzewem był
oczywiście kawowiec.
Kawa pochodzi z Etiopii, gdzie najpierw spożywano
gotowane owoce przyprawione masłem i solą. Później owoce zaczęto palić i
przyrządzać z nich gorący napój.
Sposobów przyrządzania kaw jest bardzo dużo i
wybierając się do Włoch warto wiedzieć, co oznaczają niektóre nazwy w menu
każdej włoskiej kawiarni:
- Cafe ristretto
(corto) - espresso z mniejszą niż normalnie ilością wody, mocniejsze od zwykłego espresso.
- Cafe coretto -
espresso z dodatkiem alkoholu (grappa, brandy, likier).
- Cafe lungo (in.
grande lub tedesco) - espresso zaparzone w większej niż normalnie ilości
wody.
- Cafe americano -
espresso, które po przygotowaniu rozcieńczane jest gorącą wodą.
- Cafe con panna - kawa z
bitą śmietaną.
- Cafe affogato -
espresso z gałką lodów i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz