23 kwietnia 2018

Celebrazione italiana del cibo

Celebrazione italiana del cibo, czyli włoska celebracja jedzenia. Dla Włochów, jedzenie to jeden z najważniejszych elementów życia codziennego. 

Z samego rana Włosi nie jedzą śniadania (la colazione), jedynie szybka kawa w barze w połączeniu z croissant.


Włoska kolacja (la cena) to prawdziwa celebracja w rodzinnym gronie, a im później się ją je, tym lepiej.
Po pierwsze, włoska kolacja lub późny obiad połączony z kolacją mogą składać się z trzech lub nawet czterech dań. Na samym początku podawane jest aperitivo, które ma pobudzić apetyt i zwiększyć ochotę na dalsze przysmaki. Najczęściej jest to niewielka ilość alkoholu w postaci wina Campari, Cinzano czy Vermouth. Po takim wstępie pojawiają się antipasto, czyli przekąski serwowane na ciepło lub/ i zimno. Do najpopularniejszych należą pokrojone kawałki serów np. z oliwkami/ pieczonymi warzywami, a także bruschetty – czyli grzanki posmarowane oliwą z oliwek i czosnkiem. Następnie czas na primo, inaczej pierwsze danie. To właśnie podczas niego podawany jest jeden z najpopularniejszych przysmaków z Italii – czyli makaron. Potem czas na danie główne – secondo, najczęściej w postaci mięsa lub ryby. Jako dodatek do tego dania, na osobnym talerzu, serwowane jest contorno, czyli ugotowane warzywa (bakłażan, papryka, cebula) lub surówki. Po wytrawnych potrawach, przychodzi moment podania pierwszego deseru – tę funkcję pełnią najczęściej świeże owoce i sery ze słodkimi dodatkami. Następnie pojawia się kawa w parze z ciastami: tiramisu, biscotti czy różnego rodzaju tartami. Na zakończenie włoskiej uczty ponownie pojawia się alkohol, np. w postaci likieru lub wina. Ma on zapewnić lepsze trawienie spożytych przysmaków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz