19 kwietnia 2018

Kuchnia włoska

Z pewnością każdy słyszał co nieco o włoskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ w Europie jest ona jedną z najpopularniejszych. Słynie z prostoty wykonania potrawy oraz stosowania wielu warzyw i przypraw. 
Każdy region ma swoją własną specjalność. Na przykład: w Neapolu obowiązkiem wręcz jest zjedzenie tradycyjnej pizzy margherity, we Florencji z kolei trzeba spróbować befsztyka, natomiast w Turynie należy poczuć smak kurczaka.

























Należy też zwrócić uwagę na pewną zależność. Mianowicie na południu częściej spotykane są dania przyrządzane z owoców morza oraz oliwy z oliwek. Natomiast na północy Włoch bardziej popularne są dania mięsne, pizze, zapiekanki czy makarony. 

Nie mogę się już doczekać, aż w końcu będę mógł spróbować prawdziwej kuchni włoskiej z najlepszego źródła, czyli samych Włoch. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz