30 maja 2018

HISTORIA PIZZY


Pizza to danie uwielbiane na cały świecie. Skąd jej fenomen i taka popularność? Może z prostoty i tego, że nie wymaga zbyt wielu składników do przyrządzenia. Wiedzieli o tym ubodzy mieszkańcy Włoch, którzy już tysiące lat temu, mając w domu tylko mąkę, wodę, oliwę i zioła, wypiekali pyszne placuszki, które z czasem zyskały także pomidory i mozzarellę i zaczęły przypominać obecną wersję pizzy. Biedni mieszkańcy Włoch, dla których prosty, pszenny placek był często jedynym posiłkiem w ciągu dnia, przetarli by dziś oczy ze zdumienia, widząc zachwyt jaki danie to wywołuje na całym świecie.


W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: ''alla mastunicola'' (z serem i bazylią), ''marinara'' (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą''.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz