20 maja 2018

Włoskie specjały

Cannelloni – włoski makaron najczęściej nadziewany mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem


Lasagne to rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a takż6e danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekanka. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. 


Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu


Ravioli- są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.


Pomodoro- jest to proste danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.


Ragù to tradycyjny sos mięsno - warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz